Home / Recepten

Recepten

Aardappelpuree anders

Aardappelpuree anders

Ingrediënten
• 300 gram kruimige aardappelen
• 10 cherry tomaatjes
• 3 eetlepels piccalilly
• 2 kleine uitjes
• 2 teentjes knoflook
• klontje boter
• peper en zout
• Olijfolie

Omschrijving
Ik heb deze puree een keer gemaakt uit de losse pols. Gewoon omdat het lekker leek. En geloof me, dat was het. Echt een super combi.
Bereiding
De aardappeltjes in kleine stukken snijden (met schil) en 20 minuten koken in gezout water.
In een ruime laag olijfolie de gesnipperde ui en knoflook langzaam bakken.
Aardappels afgieten en grof stampen met een klontje roomboter.
De olijfolie, uitjes, knoflook erdoor roeren en evt nog wat extra olijfolie toevoegen tot de puree lekker is. Misschien op smaak brengen met peper en zout. Piccalilly en gesneden cherry tomaatjes erdoor roeren.
Roer niet teveel, het is lekker als het mengsel wat grof blijft.
Wij aten dit met rodekool (met 15 jaar oude Maturato balsamico afgemaakt) en hachee

Eet smakelijk!

Pasta rode bieten ricotta

Voor 4 personen als hoofdgerecht kan voor 8 als voorgerecht

  • 250 gr ricotta
  • 2 handperen
  • 2 takjes rozemarijn (afritsen)
  • 500 gr gekookte bietjes geschild
  • 3 tenen knoflook
  • 75 gr rucola
  • Rode bietenpasta

Verwarm de oven voor op 220 gr. Stort de ricotta op een met bakpapier beklede bakplaat. Snij de peren in 6 parten, verwijder het klokhuis en leg rond de ricotta. Bestrooi met de rozemarijn, peper en zout. Besprenkel met 2 el. Olie. Bak de ricotta in de oven in ca. 30 min, goudbruin.

Kook het water voor de fettuccine alla bietola rossa. Kook de pasta 1.5 min en giet af.

Snij de bietjes in blokjes. Verhit olie in een pan en fruit de knoflook 1 min. Doe de blokjes biet erbij en bak 3 min. mee.

Meng de fettuccine, de ruccla en de snijbietjes door elkaar. Breng op smaak met zout en peper. Verdeel over de borden en leg op elk bord een puntje ricotta en 3 parten peer.

Eet smakelijk.

Zalm met zwarte pasta en een saus van paddenstoelen en dragon

Ingrediënten

4 zalmfilets

zwarte tagliatelle

250 gr kastanjechampignons

2 sjalot

2 teen knoflook

250 ml witte wijn

250 ml room

8 takjes dragon

olijfolie

peper en zout

 

 

 

Bereiden

Snipper de sjalot en snijd de paddenstoelen in plakjes. Haal de dragonblaadjes van de takjes en hak ze fijn (bewaar een beetje ter garnering). Zet een pan water op voor de pasta. Fruit de sjalot zachtjes in wat olijfolie gedurende vijf minuten en voeg dan de knoflook uit de pers toe. Bak nog een minuut en doe er dan de plakjes paddenstoelen bij. Bak ze op hoog vuur gedurende drie minuten en blus dan met de witte wijn. Laat tot de helft inkoken en voeg de room toe, laat ook dit weer tot de helft inkoken. Voeg de dragon toe en maak dan fijn met de staafmixer, proef en maak op smaak met zout en peper. Houd warm.

Als het water kookt doe er dan een el zout bij en laat weer aan de kook komen, kook dan de pasta net gaar.

 

Smeer zalm in met een beetje olijfolie en bak ze in een droge pan in ongeveer drie minuten per kant net gaar. Maak dan op smaak met zout en peper.

Giet de pasta af en laat even uitdampen. Sprenkel er dan wat olijfolie over en zout en peper naar smaak.

Schep wat saus in een bord en de leg er de tagliatelle op. Schik er de zalm op en maak af met de achtergehouden dragon.

Eet smakelijk.

Risotto met truffel (Risotte al tartufo nero) 4p

Ingrediënten

  • 500 gr risotto (arborio) rijst
  • 2 truffels of 80 gr truffel salsa
  • 5 L vlees bouillon (1 bouillon blokje en 1.5 liter water)
  • 10 gr geraspte parmezaan kaas of pecorino
  • 40 gr boter
  • Zout

 

Bereiden

Klontje boter in de pan en smelten. Doe de rijst erbij en bak dit onder omscheppen totdat de rijst een beetje glazig wordt. Voeg een paar eetlepels warme bouillon toe en laat het vocht absorberen voordat je de volgende lepel bouillon toevoegt. Blijf de rijst omscheppen gedurende de garing en voeg steeds bouillon toe. Kook op deze manier de rijst tot hij gaar is (15-17 minuten). Voeg zout naar smaak toe.

Haal de pan van het vuur en voeg de boter en de geraspte kaas toe, roer dit goed om.

Serveren in een warme kom en voeg geschaafde truffel of truffel salsa toe.

Eet smakelijk.

Salade van champignons en truffel (Ovoli e tartufi all` olio e limone) 4p

Ingrediënten

  • Champignons
  • 1 middelgrote truffel of truffelschaafsel
  • Zakje rucolasla
  • Lammari olijfolie en uitgeperste citroensap of citroenolijfolie
  • Zout/peper

 

Bereiden

Maak de champignon zorgvuldig schoon.

Snijd de champignon in dunne plakjes

Snijd de truffel in dunne plakjes

Doe rucola op een bord en leg de champignonschijfjes er op. Besprenkel dit met citroen olie, snufje zout en peper.

Leg de gesneden truffel er bovenop.

 

Eet smakelijk.

Pasta rode bieten

4 personen als hoofdgerecht kan voor 8 als voorgerecht

Ingrediënten

  • 3 tenen knoflook
  • 100 gram gepelde pistache nootjes
  • Sap van een ½ citroen
  • ± 100 ml olijfolie bij voorkeur lammari
  • 100 gr Parmezaan
  • 1 pak fettuccine alla bietola rossa
  • Zout/peper

Bereiding

De pistache nootjes fijn maken met een vijzel en overdoen in een schaal.

3 tenen knoflook fijn maken in een vijzel en overdoen in dezelfde schaal.

Sap van de halve citroen erbij.

De Parmezaanse kaas erbij en de olijfolie met scheutjes toevoegen. Het geheel roeren totdat er een pesto ontstaat. (Indien nodig nog meer olijfolie het moet niet te droog zijn maar makkelijk door de pasta geschept kunnen worden.)

Met zout en peper op smaak brengen. Hoeft niet in de koelkast bewaard en kan al een dag van te voren gemaakt worden.

Koken van de pasta zie verpakking. Water koken en dan de past 1.5 minuut in het water. Echt niet langer anders wordt de pasta papperig.

Pasta en pesto door elkaar scheppen en verdelen over de borden.

Geitenkaas salade met vijgen-dadel azijn

Benodigdheden

  • Mooie schaal

Ingrediënten

  • 1 zak peperige rucola
  • Blok geitenkaas (ronde schijf)
  • Zongedroogde tomaatjes op olijfolie
  • Zacht romige olijfolie, bijv. onze Malaga, Calabrië of Foggia
  • Handje walnoten
  • Handje pijnboompitten
  • Flinke scheut vijgen-dadel azijn

Omschrijving

Deze heerlijke salade is gemaakt met de Nr. 1 azijn van dit jaar – de Vijgen-Dadel azijn!

Bereiding

Was de rucola en leg op een groot bord, verdeel de tomaatjes, noten en geitenkaas erover en besprenkel met olijfolie. Ruim vijgen-dadel azijn erover en genieten maar.

Uiteraard kunt u ook i.p.v. de geitenkaas een andere zachte kaas gebruiken zoals meikaas, feta of mozzarella.

Eet smakelijk.

Penne pasta met norcia truffel (Pennette alla vera Norcina) 4p

Ingrediënten

  • 500 gr varkensvlees in reepjes
  • 500 gr penne pasta
  • 1 ui
  • 1 knoflook
  • 1 truffel of truffel salsa
  • Extra virgen olijfolie om te bakken
  • Geraspte Pecorino of Norcino kaas
  • Zout/peper
  • 1 dl bouillon
  • Slagroom
  • melk
  • klein kopje witte wijn

 

Bereiden

Bak de ui en gehakte knoflook in olijfolie en boter in een koekenpan, voeg de truffel (of truffelsalsa) en het in dunne reepjes gesneden varkensvlees toe. Voeg zout en peper toe en braad het geheel zachtjes gedurende 15 minuten.  Voeg een scheutje wijn toe en laat verdampen. Voeg daarna de bouillon toe en kook dit 15 minuten mee. Voeg een scheutje slagroom en melk aan de saus toe.

Kook de penne al dente en giet af.

Voeg de saus over de pasta en daarover heen de geraspte pecorino of norcinokaas.

Eet smakelijk.

Gehaktballetjes met truffel tapenade (Polpettine con salsa tartufata) 4p

Ingrediënten

  • 500 gr gehakt (kalfs)
  • 80 gr truffel salsa
  • 10ml truffelolie
  • 2 eieren
  • Beetje melk
  • Knoflook
  • Paneermeel
  • Zout/peper
  • Extra vergin olijfolie om in te bakken

 

Bereiden

Gehakt, truffelsalsa, truffelolie, ei, melk, knoflook, zout, peper en paneermeel goed mengen. Balletjes draaien ter grote van een kleine golfbal.

Pan op vuur met extra vergin olijfolie om in te bakken, bak de balletjes rustig bruin en blus af met een klein beetje water.

 

Eet smakelijk.

Wildzwijn met zwarte truffel (Cinghiale al tartufo nero) 4p

Ingrediënten

  • 1 kg wild zwijnvlees
  • 2 middelgrote zwarte truffels, truffelschaafsel of truffel tapenade
  • 150 gr ham in blokjes
  • 80 gr boter
  • 1 ui, dun gesneden
  • 1 teen knoflook
  • Peterselie fijn gehakt
  • ¼ L vleesbouillon
  • 1 kopje droge witte wijn
  • ½ – 1 kopje balsamico azijn
  • Truffelolie
  • Zout/peper

 

Bereiden

Spoel het vlees met de balsamico azijn. Droog het grondig. Verwarm de boter in een braadpan en braad het vlees aan alle kanten bruin. Voeg dun gesneden ui en blokjes ham toe en bak dit even mee. Blus het geheel af met de bouillon en de wijn. Voeg fijn gehakte peterselie, knoflook, peper en truffelolie toe. Laat het geheel ongeveer 1 uur stoven met de deksel op de pan, nog 30 minuten zonder deksel later pruttelen.

Snijd in de truffel in dunne plakjes met schaaf of snijmachine. Wanneer de saus dikker wordt, 15 minuten voordat het vlees gaar is, de truffel schaafsel of truffel tapenade toevoegen. Goed doorroeren en warm serveren.

Lekker met pasta of gekookte aardappel.

Eet smakelijk.

Eendenborst met Framboosazijn 2 personen

Ingrediënten

– 2 eendenborstfilet

– zakje gemengde sla naar keuze

– zout en peper

– geitenkaas (eventueel met honing)

– verse frambozen

– handje geroosterde pijnboompitjes

– framboosazijn

– aluminium folie

 

Bereiden

 

Snij het vet van de eendenborst in met ruitmotief en bestrooi met zout en peper.

Bak de eendenborst op de huid tot het vet een mooi krokant korstje laat zien, daarna nog even 3 minuutjes op de vleeszijde bakken. (geen boeter of ander vet in de koekenpan)

Haal de eendenborst uit de pan en laat die even rusten in een aluminium folie.

Doe in het overgebleven vet in de pan een lekkere scheut framboosazijn, even doorroeren. De pan hoeft niet meer op vuur te staan.

 

Doe de sla in een kom of op een groot bord. Verdeel een stukje van de geitenkaas over de salade. Doe dit ook met de frambozen en de pijnboompitten.

Snij de eendenborst in dunne plakjes en leg op de sla.

Maak de salade af met een de jus uit de koekenpan met daarin de framboosazijn.

Lekker met gebakken aardappeltjes of aardappelpuree.

Eet smakelijk.

Zoete aardbeien met balsamicoparels

Benodigdheden

  • Mooi bord

Ingrediënten

  • ciabattabrood of stokbrood
  • zachte roonkaas
  • zoete aardbeien
  • balsamicoparels

 

Menugang: Voorgerecht of hapje
Type gerecht: Vegetarisch
Aantal personen: 2-4
Bereidingstijd: 5 min.

Bereiding

Snijd het ciabattabrood of stokbrood in plakjes.

Besmeren met zachte roomkaas.

Snijd de aardbeien in plakjes en beleg het besmeerde (stok)boord met de aardbeien.

Strooi balsamicoparels over het hapje.

 

Eet smakelijk!

Aardappel met pimenton

Aardappel met pimenton
Benodigdheden
• schaaltje
• ovenschaal

Ingrediënten
• (roseval) aardappels voor 2 personen
• olijfolie (lammari, foggia, apulië)
• pimenton picante
• evt. tijm
• fleur de sel

Menugang: Bijgerechten
Type gerecht: Vegetarisch
Aantal personen: 2
Bereidingstijd: 45 minuten

Omschrijving:
Deze makkelijke marinade maakt de aardappelpartjes extra lekker en krokant!
Bereiding
verwarm de oven voor op 220 graden. Kook de aardappels 10 minuten voor. snijd deze in partjes. Meng ongeveer 4 eetlepels extra vierge olijfolie met een theelepel pimenton, een snufje zout en wat geritste takjes tijm. Smeer de partjes in met de marinade. Leg de aardappelpartjes in een ovenschaal en zet deze 25 minuten in de oven.

Eet smakelijk!

Aubergines à la Ustica

Aubergines à la Ustica
Ingrediënten
• 2 grote aubergines
• zout
• 2 dl olijfolie
• 1 el wittewijnazijn
• 1 tl suiker
• 2 el fijngesneden muntblaadjes
• 2 tenen knoflook, in plakjes

Menugang: Bijgerechten
Type gerecht: Vegetarisch
Aantal personen: 4
Bereidingstijd: 60 minuten

Omschrijving:
Basic maar oh zo lekker

Bereiding
Was de aubergines en verwijder de steelaanzet. Snijd ze in plakken van ± 12 mm dik (en evt. nog in dikke repen). Leg deze in een vergiet, bestrooi ze royaal met zout en laat ze ± 1 uur uitlekken. Dep de plakken droog met keukenpapier. Verhit de olijfolie in een diepe pan en bak de aubergineplakjes in gedeelten in ± 2 min. mooi bruin. Laat ze op keukenpapier uitlekken en schep ze in een ondiepe schaal. Besprenkel de nog warme aubergineplakken met de azijn en strooi er de suiker, munt en knoflook .

Eet smakelijk!

Origineel recept uit magazine Delicious

Aioli

Aioli

Benodigdheden
Vijzel

Ingrediënten:
6-12 tenen knoflook
Zout en versgemalen peper
2 eidooiers
1 tl dijonmosterd
ca 3 dl olijfolie

2 eetlepels balsamico bianco

Menugang: Sauzen en tapenades
Type gerecht: Vegetarisch
Aantal personen: 4
Bereidingstijd: 15 minuten

Bereiding
Knoflook tot pasta vijzelen, eidooiers erdoor weken met mosterd.
Meng dan al roerend eerst druppelsgewijs de olijfolie erdoor, voeg na de helft van de olie de helft van het zuur, de balsamico bianco, erdoor en voeg de rest van de olie sneller maar nog steeds gelijkmatig toe.
Voeg de rest van het zuur toe en maak op smaak met zout en peper.

Ideaal als dipsaus voor rauwkost, vis en garnalen of bij de patat!!

Eet smakelijk!

Basilicumdressing met pijnboompitten

Benodigdheden
• Vijzel
• jampotje

Ingrediënten
• 2 el balsamicoazijn, bijvoorbeeld de 7 of de 9 jaar oude balsamico van OliebijCo
• 5 el olijfolie, bij voorbeeld Roma van OliebijCo
• 1 flinke handvol verse basilicum, fijngehakt
• 1 flinke handvol pijnboompitten, geroosterd en gehakt
• zout en peper

Menugang: Vinaigrettes
Type gerecht: Vegetarisch
Aantal personen: 4
Bereidingstijd: 10 minuten

Omschrijving
Verrassend lekker

Bereiding
Vijzel de basilicum en pijnboompitjes fijn. Voeg de olie en azijn toe en goed door elkaar roeren. Evt in een potje doen om goed te kunnen schudden.
Controleer tijdens het maken van de dressing altijd of de smaak in orde is.
De aangegeven hoeveelheden zijn richtlijnen. In de praktijk gaat het om het vinden van de juiste smaakbalans.

Stuur met de olijfolie de kracht van de vinaigrette, pak een zachte olijfolie als de azijn ook subtiel is en een peperige olijfolie als je van een kleine “bite” een liefhebber bent.

Eet smakelijk!

Black Tiger garnalen met avocadocrème en tomatensalsa

Benodigdheden
4 black tiger garnalen
2 tomaten
2 tenen knoflook
1 bosui
1 avocado
0.5 el citroensap
1 el mayonaise
3 el verse peterselie
Zout en peper
Olijfolie (Betis groene blik van Olie bij Co)

Bereiden
Verwijder de zaadjes uit de tomaten en snij het vruchtvlees van de tomaten in kleine blokjes. Snij de knoflook en het witte gedeelte van de bosui in dunne plakjes.

Verwijder de pit en schil van de avocado en snij de avocado in kleide blokjes. Meng de avocado met de citroensap, breng op smaak met zout en peper en meng met de mayonaise.

Verwijder de kop van de garnaal en leg met de rug naar beneden op een snijplank. Druk met de duim vanaf de kopsekant in de onderkant van de garnaal. Duw de schaal van de garnaal en verwijder deze. Snij de garnaal in de lengte in de rus in en verwijder het darmkanaal. Spoel de garnaal schoon.

Verhit olie in een hapjespan op laag vuur en voeg als eerste de bosui en knoflook toe. Voeg na 3 minuten de garnalen toe en na 1 minuut de tomatenblokjes. Zet dan direct het vuur hoog. Schep dit nog 1 minuut om en haal dan direct de pan van het vuur.

Serveren
Verdeel de tomatensalsa over kleine kommetjes en leg de garnalen hier bovenop. Verdeel daaroverheen de avocadomayonaise. Snij een paar takjes peterselie fijn en gebruik dit als garnering.

Eet smakelijk!

Wijntip: wijn4weinig.nl

Blauwe-kaasdressing

Benodigdheden
• Jampotje

Ingrediënten
• 75 g blauwe kaas, verkruimeld (bijv. Roquefort)
• 1 teentje knoflook, geperst
• 225 ml zure room of dikke yoghurt
• 1 el witte wijnazijn
• 2 el verse peterselie, fijngehakt
• versgemalen zwarte peper

Menugang: Vinaigrettes
Type gerecht: Vegetarisch
Aantal personen: 4
Bereidingstijd: 5 minuten

Omschrijving
Voor de liefhebber

Bereiding
Gebruik voor de vinaigrettes (dressings op basis van olijfolie en azijn/citroensap) een leeg, schoon jampotje om de ingrediënten in te mengen.
Schud het potje goed om te zorgen dat de olie en azijn zich mengen.
Controleer tijdens het maken van de dressing altijd of de smaak in orde is.
De aangegeven hoeveelheden zijn richtlijnen. In de praktijk gaat het om het vinden van de juiste smaakbalans.

Stuur met de olijfolie de kracht van de vinaigrette, pak een zachte olijfolie als de azijn ook subtiel is en een peperige olijfolie als je van een kleine “bite” een liefhebber bent.

Eet smakelijk!

Bruschetta Tomaat

Benodigdheden
• schaaltje

Ingrediënten
• 2 tot 3 rijpe tomaten
• 20 blaadje verse basilicum
• beetje verse knoflook
• olijfolie, bijvoorbeeld peperige Toscaanse olijfolie of een grassige van Sicilië
• versgemalen peper en zout

Menugang: Bijgerechten
Type gerecht: Vegetarisch
Aantal personen: 2
Bereidingstijd: 15 minuten

Omschrijving
Heerlijk voor een warme zomerdag, een stokbroodje of crostini met deze frisse tomatensalade. Gebruik mooie rijpe tomaten om de bruschetta te maken, dan zal de smaak het lekkerste worden, lekker zoet en fris.
Een erg makkelijk recept met een verbluffend resultaat.

Bereiding
1. Ontvel de tomaten en hak ze in kleine stukjes
2. Snijdt de basilicum in kleine reepjes
3. Meng de tomaten en de basilicum en roer er een scheut olijfolie door.
4. Breng de bruschetta op smaak met versgemalen peper en zout en een beetje knoflook.

Tips:
* Gebruik goed rijpe tomaten. Het is minder verstandig om dit recept in de winter te maken, dan zijn de tomaten niet zo smaakvol als in de zomer.
* Tomaten zijn gemakkelijk te ontvellen door ze kort te laten weken in water dat net van de kook af is. Na het weken pel je het vel zo van de tomaten af. Week de tomaten niet te lang, want dan zullen ze garen en zal de bruschetta de frisse smaak verliezen.

Eet smakelijk!

Citroenvinaigrette

Benodigdheden
• Jampotje

Ingrediënten
• 2 el citroensap of citroenazijn
• 5 el olijfolie
• zout en peper

Menugang: Vinaigrettes
Type gerecht: Vegetarisch
Aantal personen: 4
Bereidingstijd: 5 minuten

Omschrijving
Leker fris

Bereiding
Gebruik voor de vinaigrettes (dressings op basis van olijfolie en azijn/citroensap) een leeg, schoon jampotje om de ingrediënten in te mengen.
Schud het potje goed om te zorgen dat de olie en azijn zich mengen.
Controleer tijdens het maken van de dressing altijd of de smaak in orde is.
De aangegeven hoeveelheden zijn richtlijnen. In de praktijk gaat het om het vinden van de juiste smaakbalans.

Stuur met de olijfolie de kracht van de vinaigrette, pak een zachte olijfolie als de azijn ook subtiel is en een peperige olijfolie als je van een kleine “bite” een liefhebber bent.

Eet smakelijk!

Courgette feta salade met verse munt

Benodigdheden
• geen

Ingrediënten
• 2 courgettes
• 150 gr brokkelige feta (of geitenkaas)
• paar takjes munt
• 1 el sesamsaadjes, geroosterd

Dressing
• 4 el extra vergine olijfolie, bijv. een peperige Apulië
• 2 el citroensap
• 1 knoflookteen, uitgeperst
• zout en peper

Menugang: Bijgerechten
Type gerecht: Vegetarisch
Aantal personen: 4
Bereidingstijd: 15 minuten

Omschrijving
Heerlijk fris bijgerecht

Bereiding
Rooster de sesamzaadjes zonder olijfolie.
Snijd de courgettes in plakjes van ongeveer 1/2 cm.
Gril ze in een gloeiendhete grillpan.
Draai ze halverwege om, totdat ze aan beide kanten mooi gestreept zijn.
Pas op: hoe heter de pan, hoe sneller het gaat. Haal ze uit de pan en laat ze even uitdampen.
Verkruimel de feta en hak de snijd de munt in dunne reepjes.
Klop alle ingrediënten van de dressing goed door elkaar.
Leg de courgette op een bord. Strooi de feta en munt erover.
Besprenkel met dressing en maak af met de sesamzaadjes.

Eet smakelijk!

Dressing van limoensap en koriander

Benodigdheden
• jampotje

Ingrediënten
• 2 el limoensap
• 3 el verse koriander, fijngehakt
• 125 ml olijfolie
• 1 el citroenazijn

Menugang: Vinaigrettes
Type gerecht: Vegetarisch
Aantal personen: 4
Bereidingstijd: 5 minuten

Omschrijving
Kruidig en fris

Bereiding
Gebruik voor de vinaigrettes (dressings op basis van olijfolie en azijn/citroensap) een leeg, schoon jampotje om de ingrediënten in te mengen.
Schud het potje goed om te zorgen dat de olie en azijn zich mengen.
Controleer tijdens het maken van de dressing altijd of de smaak in orde is.
De aangegeven hoeveelheden zijn richtlijnen. In de praktijk gaat het om het vinden van de juiste smaakbalans.

Stuur met de olijfolie de kracht van de vinaigrette, pak een zachte olijfolie als de azijn ook subtiel is en een peperige olijfolie als je van een kleine “bite” een liefhebber bent.

Eet smakelijk!

Geitenkaas met bieslook en granaatappel

Ingrediënten
• 150 gr zachte geitenkaas zonder korst
• 250 gr ricotta
• 50 gr granaatappel pitjes, uit een bakje of vers
• small bosje bieslook, gesnipperd
• 1 eetlepel honing
• 2 theelepel rode wijn azijn
• Lekker stevig brood met een goede korst

Menugang: Sauzen en tapenades
Type gerecht: Vegetarisch
Aantal personen: 4
Bereidingstijd: 10 minuten

Omschrijving
Ben je soms ook wel eens helemaal zat van dat eeuwige broodje kaas tussen de middag en wil je eens iets anders proberen? Dit is een heerlijk snel recept om tussen de middag te maken met lekker brood maar het is ook een prima dip of feestelijk gerecht voor een tapas-achtige tafel. En zo klaar!

Bereiding
1. Meng de geitenkaas en de ricotta goed door elkaar en breng op smaak met zout en peper. Spreid dit mengsel op een bord uit en bestrooi met de granaatappel pitjes en de fijn gesnipperde bieslook.
2. Maak een dressing met de honing en de rode wijn azijn en sprenkel dit over het bord heen.
3. Lekker met een goed stuk brood.

Eet smakelijk!

Geitenkaas salade met vijgen-dadel azijn

Benodigdheden
• Mooie schaal

Ingrediënten
• 1 zak peperige rucola
• Blok geitenkaas (ronde schijf)
• Zongedroogde tomaatjes op olijfolie
• Zacht romige olijfolie, bijv. onze Malaga Ligurië
• Handje walnoten
• Handje pijnboompitten
• Flinke scheut vijgen-dadel azijn

Omschrijving
Deze heerlijke salade is gemaakt met de Nr. 1 azijn van dit jaar – de Vijgen-Dadel azijn!

Bereiding
Was de rucola en leg op een groot bord, verdeel de tomaatjes, noten en geitenkaas erover en besprenkel met olijfolie. Ruim vijgen-dadel azijn erover en genieten maar.
Uiteraard kunt u ook i.p.v. de geitenkaas een andere zachte kaas gebruiken zoals meikaas, feta of mozzarella.

Eet smakelijk!

Geroosterde aubergine met ricotta en munt

Ingrediënten
• 3 eetlepels rijpe olijfolie
• 2 aubergines, in plakken van ongeveer 2-2.5 cm dik
• 60 gram verkruimelde ricotta
• 2 eetlepels kappertjes, uitgelekt
• 80 gram fijn gesneden rode ui
• 3 tomaten, zonder zaadjes en in blokjes gesneden
• 3 eetlepels gehakte verse muntblaadjes
• 2 theelepel rode wijnazijn
• Zwarte peper

Menugang: Bijgerechten
Type gerecht: Vegetarisch
Aantal personen: 4
Bereidingstijd: 45 minuten

Bereiding
Verwarm de oven voor op 220 graden. Besprenkel een grote bakplaat royaal met olijfolie, ongeveer 1 tot 2 eetlepels. Leg de aubergine plakjes op de plaat en bestrooi met zout en versgemalen zwarte peper. Rooster in de oven voor 15 tot 20 minuten. Draai elk stukje voorzichtig om; ze moeten donker zijn (niet verbrand). Zijn ze dat niet, laat ze dan nog iets langer in de oven.
Eenmaal omgedraaid, bestrooi je ze met extra zout en versgemalen zwarte peper en zet je ze nogmaals in de oven voor 10 tot 12 minuten, totdat de onderkanten dezelfde kleur hebben als de bovenkant.
Ondertussen meng je de ricotta, kappertjes, ui, tomaat, munt, azijn en de resterende olijfolie in een kleine kom. Voeg meer azijn toe, indien gewenst. Voeg versgemalen zwarte peper toe, naar smaak.
Als de aubergine klaar is, schik je ze op een serveerschaal. Schep een lepel van de salade over elk plakje.

Eet smakelijk!

Honing-mosterddressing

Benodigdheden
• jampotje

Ingrediënten
• 1 el grove mosterd
• 1 el fijne mosterd
• 1 el heldere honing
• 1 el honingazijn
• 4 el olijfolie
• zout en peper

Menugang: Vinaigrettes
Type gerecht: Vegetarisch
Aantal personen: 4
Bereidingstijd: 5 minuten

Omschrijving
Klassieker

Bereiding
Gebruik voor de vinaigrettes (dressings op basis van olijfolie en azijn/citroensap) een leeg, schoon jampotje om de ingrediënten in te mengen.
Schud het potje goed om te zorgen dat de olie en azijn zich mengen.
Controleer tijdens het maken van de dressing altijd of de smaak in orde is.
De aangegeven hoeveelheden zijn richtlijnen. In de praktijk gaat het om het vinden van de juiste smaakbalans.

Stuur met de olijfolie de kracht van de vinaigrette, pak een zachte olijfolie als de azijn ook subtiel is en een peperige olijfolie als je van een kleine “bite” een liefhebber bent.

Eet smakelijk!

Lasagne met kip, ricotta en zongedroogde tomaten

Benodigdheden
– ovenschaal

Ingrediënten
– 300 gram gewassen spinazie
– 250 gram ricotta
– knoflook, ui
– nootmuskaat, peper, zout, olijfolie
– 2 eieren
– verse lasagne vellen (1 pakje, of zelf maken)
– 100 ml melk
– gerookte kipfilet (stuk, in plakken gesneden)
– zongedroogde tomaatjes
– parmezaanse kaas, geraspt
– 2 tomaten

Menugang: Hoofdgerechten – Eenpansgerechten
Type gerecht: Vleesgerecht
Aantal personen: 2
Bereidingstijd: 30 minuten

Omschrijving
Een makkelijke lasagne die altijd lukt en makkelijk te maken is. Deze variatie op de klassieke lasagne is lekker fris en verrassend.

Bereiding
Verwarm de oven voor op 160 graden. Fruit de knoflook en de gesnipperde ui (bijvoorbeeld in Betis bakolijfolie). Bak de spinazie even mee totdat deze geslonken is. Vuur uit en de helft van de ricotta, 2 handen vol Parmezaanse kaas en de eieren toevoegen. Op smaak brengen met nootmuskaat, peper en zout.
In de ovenschaal (even invetten) de lasagne opbouwen. Vellen lasagne, spinazie mengsel en dat plakjes kip en tomaat. Dit minimaal 4 maal herhalen totdat alles op is. Eindigen met een laag lasagnavellen en stevig aandrukken (echt stevig). De 2de helft van de ricotta met de melk mengen en erover gieten en helemaal bedekken. Plakjes tomaat bovenop leggen en als laatste de geraspte kaas erop. Eventueel in de koelkast bewaren maar dan wel de baktijd met 13 minuten verlengen. Als u de schaal direct afbakt is de baktijd ongeveer 30-35 minuten.
Eet smakelijk!

Pastasalade met gerookte kip en pesto

Ingrediënten
• 350 gram ongekookte pasta
• 6 el pesto
• Taggiasche olijven
• zongedroogde tomaten
• 200 gram rucola sla
• 1 bol mozzarella (wel lekkere!, je proeft het echt)
• 200 gram gerookte kip
• 50 gram rozijnen
• 20 gram pijnboompitten

Menugang: Maaltijdsalades
Type gerecht: Visgerecht
Aantal personen: 2
Bereidingstijd: 25 minuten

Omschrijving
Een salade met pasta. Simpel & snel!
Op het volgende recept kun je eindeloos variëren. Eigenlijk kun je gewoon toevoegen wat je in huis hebt. Dit recept is dan ook maar een voorbeeld en zeker geen standaardversie. Zo lang je de pasta combineert met pesto en rucola als basis kan er weinig mis gaan!

Bereiding
Kook de pasta en laat deze afkoelen (onder koud stromend water en/of de koelkast)
Snij de buffel mozzarella in stukjes.
Meng in een kom de olijven, zongedroogde tomaten, rucola,de mozzarella, de gerookte kip, pijnboompitten en de rozijnen.
Schep de afgekoelde pasta door het mengsel.
Voeg de pesto toe en roer alles goed door elkaar.

Eet smakelijk!

Zomerse mango - kip salade

Benodigdheden
• saladeschaal

Ingrediënten
• 1 gerookte kipfilet (ongeveer 200 gram)
• 1 bolletje mozzarella
• 1/2 zakje veldsla
• 150 gram pasta (bijvoorbeeld fusilli)
• 1 rijpe mango
• handjevol pijnboompitjes
• Frambozenazijn
• milde olijfolie (Malaga of Ligurië)

Menugang: Maaltijdsalades
Type gerecht: Vleesgerecht
Aantal personen: 2
Bereidingstijd: 10 minuten

Omschrijving
Deze pasta salade met gerookte kip en mango is heerlijk fris.
Serveer hem met een stokbroodje, goede olijfolie (eventueel met dipper) en een glas koude rose voor het optimale zomergevoel.

Bereiding
Kook de pasta volgens de gebruiksaanwijzing.
Spoel af met koud water tot de pasta koud is.
Snijd de kip, mozzarella, en mango in stukjes en voeg toe.
Voeg de pijnboompitjes en de veldsla toe.
Voor de dressing:
meng 1/3 frambozenazijn, 2/3 olijfolie (Ligurië) en eventueel een klein scheutje honing door elkaar.
Voeg als laatste de dressing toe: eet smakelijk!

Makreel salade

Ingrediënten
• 200 gram venkelknol
• 100 gram zwarte olijven
• 2 (bloed)sinaasappelen
• 1,5 dl extra vierge olijfolie of onze clementine olijfolie
• 4 kleine, verse makreelfilets
• zwarte peper en grof zeezout

Menugang: Voorgerechten
Type gerecht: Visgerecht
Aantal personen: 4
Bereidingstijd: 20 minuten

Omschrijving
Makreel is eigenlijk een heel makkelijk visje om te bereiden en bijna niemand doet het. Daraom hier een snel en simpel gerecht met dit heerlijke visje

Bereiding
• Snijd de venkelknol in flinterdunne julienne en de olijven in ringetjes. Snijd vervolgens de partjes zo uit de bloedsinaasappelen dat ze geen velletje meer hebben.
• Pers wat overblijft van de sinaasappelen uit. Meng het sap met de olijfolie en breng de vinaigrette op smaak met flink wat peper en zout. Hussel alles losjes door elkaar.
• Kruid de makreelfilets met peper en zeezout.
• Bak ze kort aan beide zijden. Verdeel de salade over de borden en leg de makreel er bovenop.

Eet smakelijk!

Mangosalade met Frambozenazijn

Benodigdheden
Mooie schaal of bord

Ingrediënten
1 zak veldslamelange (of bijvoorbeeld een combinatie van lollo rosso, lollo bianco en veldsla)
1 gerookte kipfilet
1 zakje buffelmozzarella
handjevol geroosterde pijnboompitjes
1/2 rijpe mango
1 avocado
scheut frisse olijfolie naar keuze (Foggia, Sicilië, Turkije, Lammari)
frambozenazijn

Menugang: Maaltijdsalades
Type gerecht: Vleesgerecht
Aantal personen: 2
Bereidingstijd: 15 minuten

Omschrijving
Deze frisse salade is makkelijk, lekker en gezond!

Bereiding
Was de sla en droog deze, maak hem aan met een lekkere olijfolie en leg dit op een mooie schaal of plat bord.
Snijd de kip, mozzarella, mango en avocado in blokjes en drapeer dit erop. Bestrooi met pijnboompitjes. Druppel nu de frambozenazijn erover en serveer direct. Zet de fles ernaast zodat u eventueel meer frambozensmaak kan toevoegen indien gewenst. Eet smakelijk!

Olijven tapenade

Benodigdheden
• Keukemachine / staafmixer of vijzel

Ingrediënten
• 125 gram zwarte olijven
• 2 eetlepels kappertjes
• 3 ansjovisfilet
• 1 teentje knoflook
• 1/2 rode paprika
• 2 eetlepels olijfolie

Menugang: Sauzen en tapenades
Type gerecht: Vegetarisch
Aantal personen: 4
Bereidingstijd: 10 minuten

Omschrijving
Heerlijke tapenade voor op een broodje. Lekker smeerseltje gezellig bij een drankje of lekker vooraf bij het eten.

Bereiding
1. Maak de paprika schoon en snijd deze in kleine stukken.
2. Hak de olijven en de knoflook fijn.
3. Doe alle ingrediënten in een kom en maal ze fijn tot een mooi dikke tapenade.
4. Serveer met stokbrood of crostini.

Eet smakelijk!

Parmigiana di melanzane

Ingrediënten
• 2 rode uien
• 2 teentjes knoflook
• 4 pomodori tomaten
• olijfolie om in te bakken (bijvoorbeeld Batis)
• 1 el tomatenpuree
• 0.5 bos oregano
• 500 ml passata (gezeefde tomatensap)
• 1 el suiker
• 2 aubergines
• 2 bollen mozzarella
• 100 g geraspte Parmezaanse kaas
• 300 g volkoren penne
• 75 g rucola

Extra nodig:
• grillpan

Tomatensaus
• Pel en snipper de uien.
• Pel en snijd de knoflook fijn.
• Snijd de tomaten in blokjes.
• Verhit een scheutje olie in een steelpannetje en fruit de ui en de knoflook circa 2 minuten. Voeg de tomatenpuree toe en bak circa 1 minuut mee.
• Ris de oregano.
• Voeg de passata, tomaten en de oregano toe. Breng het geheel aan de kook en laat circa 10 minuten koken. Breng de tomatensaus op smaak met de suiker, een beetje zout en versgemalen peper.
Parmigiana di melanzane
• Verwarm de oven voor op 200 ºC.
• Snijd de aubergines in plakken en besprenkel de plakken met een beetje olijfolie.
• Verwarm de grillpan en gril de aubergines om en om in circa 5 minuten gaar. Bestrooi met een beetje zout en versgemalen peper. Verdeel de aubergines over een met olie ingevette ovenschaal. Schenk de tomatensaus over de aubergines.
• Snijd de mozzarella in plakken. Leg de plakken mozzarella over de tomatensaus en strooi de Parmezaanse kaas erover. Bak de Parmigiani di melanzane in de oven in circa 20 minuten gaar.

Pasta
• Kook de pasta gaar volgens de bereidingswijze op de verpakking.
• Doe voor het eten een beetje van uw favoriete olijfolie over de pasta, peper uit de molen en verse geraspte Parmezaan.

Serveren
• Verdeel de rucola, pasta en parmigiana di melanzane over borden.

Eet smakelijk!

Pasta met avocado en zalm

Ingrediënten
• 200 gram pasta (bijvoorbeeld fussili)
• 1 avocado in blokjes gesneden
• 200 gram zalm in blokjes gesneden
• Crème fraiche (light) of kookroom op plantaardige basis
• 1/2 rood pepertje
• 1/2 uitje, fijngesneden
• 1/2 teentje knoflook, geperst
• Peper en zout naar smaak

Menugang: Hoofdgerechten – Eenpansgerechten
Type gerecht: Visgerecht
Aantal personen: 2
Bereidingstijd: 15 minuten

Omschrijving
Dit zeer simpele gerecht is naast lekker ook vol met gezonde ingrediënten. Zo bevat het de gezonde vette vis (zalm) avocado en olijfolie.

Bereiding
Kook de pasta zoals aangegeven op de verpakking. Bak het uitje en de knoflook op een laag vuurtje in een scheut olijfolie even aan. Zet het vuur op hoog, voeg de zalm toe, en bak dit even kort tot het van buiten gaar, en van binnen nog enigszins roze is. Zet nu het vuur weer lager. Voeg de Crème fraiche en het pepertje toe. Voeg ook zout en peper naar smaak toe.

Zet het vuur uit, en voeg de avocado toe. Voeg gelijk daarna de pasta toe en roer dit even om. Serveer gelijk, eventueel nog met een scheut lekkere olijfolie erover.

Mocht u het pepertje te pittig vinden kunt u dit ook weglaten. Voor nog meer smaak kunt u nog een scheutje citroensap en/of pijnboompitjes toevoegen.
De zalm kan ook vervangen worden door gerookte zalm.

Eet smakelijk!

Pastasalade met gerookte kip en pesto

Ingrediënten
• 350 gram ongekookte pasta
• 6 el pesto
• Taggiasche olijven
• zongedroogde tomaten
• 200 gram rucola sla
• 1 bol mozzarella (wel lekkere!, je proeft het echt)
• 200 gram gerookte kip
• 50 gram rozijnen
• 20 gram pijnboompitten

Menugang: Maaltijdsalades
Type gerecht: Visgerecht
Aantal personen: 2
Bereidingstijd: 25 minuten

Omschrijving
Een salade met pasta. Simpel & snel!
Op het volgende recept kun je eindeloos variëren. Eigenlijk kun je gewoon toevoegen wat je in huis hebt. Dit recept is dan ook maar een voorbeeld en zeker geen standaardversie. Zo lang je de pasta combineert met pesto en rucola als basis kan er weinig mis gaan!

Bereiding
Kook de pasta en laat deze afkoelen (onder koud stromend water en/of de koelkast)
Snij de buffel mozzarella in stukjes.
Meng in een kom de olijven, zongedroogde tomaten, rucola,de mozzarella, de gerookte kip, pijnboompitten en de rozijnen.
Schep de afgekoelde pasta door het mengsel.
Voeg de pesto toe en roer alles goed door elkaar.

Eet smakelijk!

Groene Pesto

Menugang: Sauzen en tapenades
Type gerecht: Vegetarisch
Aantal personen: 4
Bereidingstijd: 10 minuten

Nodig:
Bosje Basilicum, 50 gr. (geroosterde) pijnboompitten, 50 – 100 gr vers geraspte Parmezaanse kaas, lekkere olijfolie uit Ligurie, 1 teen knoflook geperst, snufje zout/peper.

Omschrijving
Verse pesto kun je heel eenvoudig en snel zelf maken. Het hoofdingrediënt van pesto is basilicum.
Het hoofdingrediënt van pesto is basilicum. Volgens het originele Italiaanse recept maak je pesto door de basilicumblaadjes in een vijzel worden fijnwrijven. Maar de meeste Italianen gebruiken tegenwoordig een staafmixer of keukenmachine. Dat gaat het supersnel en de smaak is vrijwel hetzelfde.

Bereiding
Pluk, was en droog de basilicumblaadjes (drogen gaat eenvoudig door de blaadjes tussen twee stukken keukenpapier te leggen) en rasp de kaas (zelf een stukje verse kaas raspen is lekkerder dan een zakje voor geraspte kaas). Voeg alle ingrediënten bij elkaar en maak fijn met de staafmixer of keukenmachine. Voeg meer olijfolie toe voor een lekkere, smeuïge saus of minder voor een minder vette variant.

Eet smakelijk!

Plat brood uit Ligurië

Recept focaccia voor 4-6 personen
Ingrediënten:
• 450 gram broodbloem
• 250 ml water
• 50 ml extra vergine olijfolie
• 15 gram verse bakkersgist
• 12,5 gram zout
• 8 gram suiker

Topping:
• 50 ml water
• 23 ml extra vergine olijfolie
• 10 gram geschaafd zeezout

Bereidingswijze:
• Maak een zacht en soepel deeg van de bloem, gist, zout, suiker, olijfolie en water. Kneed het deeg gedurende 10 minuten goed door.
• Laat het deeg 10 minuten rusten in een warme omgeving.
• Snijd het deeg in porties van 300 gram en kneed het nogmaals door en laat het 30 tot 40 minuten rijzen.
• Rol het deeg tot 1 cm uit en leg het op een met olijfolie ingevet bakblik.
• Laat het 10-15 minuten rusten en druk het deeg dan met de hand uit tot het hele bakblik bedekt is.
• Maak de topping door alle ingrediënten te mengen en besprenkel het deeg hier rijkelijk mee.
• Druk met de vingertoppen kuilen in het deeg en wrijf de topping een beetje uit.
• Laat het geheel weer 80 tot 90 minuten rijzen in een warme omgeving.
• Bak de focaccia in een hete oven (250(°C) in ongeveer 18-20 minuten goudbruin en gaar.

Eet smakelijk!

Recept met mango azijn

De mango azijn is binnen dus bij deze alvast een recept voor een heerlijk gerecht!
Zalmsalade met mangodressing

Ingrediënten:
• veldsla of rucola
• gerookte zalm (in blokjes of repen gesneden)
• pasta
• handjevol geroosterde pijnboompitjes
mozzarella of een andere niet scherpe kaas
• komkommer
• mango azijn
• olijfolie extra vergine
• groene harde appel
• grof vers gemalen peper

Bereiding:
Snij de appel, komkommer en mozzarella in blokjes en meng dit met de gekookte pasta, veldsla en pijnboompitjes.
Maak de mango dressing van 3 eetlepels mangoazijn en
9 eetlepels olijfolie (bijvoorbeeld de Ligurië of olijfolie uit Malaga).
Proef voor u toevoegt! De mangoazijn is vrij sterk en daardoor kan het zijn dat u nog wat olijfolie moet toevoegen.
Voeg nu de dressing bij de salade.
Voeg als laatste de zalm en de vers gemalen peper toe.
Ook lekker zonder pasta, neem er dan een lekker bruin broodje of stokbrood bij.

Eet smakelijk!

Tartaar van Ossenhaas met basilicumcrème

Benodigdheden
1 ui
4 el olijfolie om te bakken bijvoorbeeld Betis van Olie bij Co
2 sneden witbrood
2 stuks Ossenhaastournedos
1 el citroensap
1 dl witte wijn
1dl slagroom (ongeslagen en ongezoet)
15 blaadjes basilicum
2 eieren
Zout en peper bakpapier of siliconenmatje

Menugang: Voorgerecht
Type gerecht: Vlees
Aantal personen: 4
Bereidingstijd: 20 minuten

Bereiden
Verwarm de oven voor op 180 graden.

Snipper de ui. Verwarm een steelpan met 2 eetlepels olie, voeg de ui toe en laat dit zachtjes garen. Snij de ossenhaas tot een tartaar door deze eerst in dunne reepjes te snijden en vervolgens in kleine blokjes. Blijf het vlees hakken tot het heel fijn is. Meng de tartaar in een kom met zout en peper naar smaak en het citroensap. Voeg de helft van de gegaarde uien met olie toe aan het vleesmengsel en roer goed door.

Verwijder de korsten van het brood en snij de rest van het brood in kleine blokjes. Meng dit met 2 eetlepels olijfolie en breng op smaak met zout en peper. Leg de blokjes brood op een bakplaat met bakpapier of siliconenmat en bak ze in 8 minuten krokant.

Verwarm de overgebleven uien en blus vervolgens af met witte wijn. Breng het gehaal aan de kook. Zodra ongeveer de helft van de wijn is ingekookt, voeg room toe. Breng dit weer aan de kook tot het ingedikt is tot sausdikte. Scheur de blaadjes basilicum grof en doe ze in een hoge kom. Scheid de eieren en voeg de dooier toe aan de basilicum. Haal de saus van het vuur, voeg dit toe aan het basilicummengsel eventueel een klein beetje basilicumolie van Olie bij Co toevoegen. Meng de saus met een staafmixer.

Serveren
Verdeel de tartaar over kleine glaasjes en schep de croutons en basilicumroom ervoer.
Eet smakelijk!

Tomaten salade met chorizo

Ingrediënten
• 3 mooie tomaten of een handvol kleine pomodori
• 1/2 rode ui, in dunne reepjes
• paar takjes verse tijm, alleen de blaadjes – peterselie is ook lekker
• 1 el sherryazijn
• 2 el olijfolie
• 100 g chorizo, gehalveerd en in plakjes

Menugang: Bijgerechten
Type gerecht: Vleesgerecht
Aantal personen: 4
Bereidingstijd: 10 minuten

Bereiding
In veel van de gerechten die we maken, zitten tomaten. Vaak zijn het tomaten uit blik. (san marzano)
Blokjes of hele. Cherrytomaatjes (soms half gedroogd) voor in de salade of met vis uit de oven.
Pomodori voor in de soep of tomatensaus en ‘gewone’ tomaten voor in een ovenschotel.
Voor gerechten waar rauwe tomaat een hoofdrol speelt, is er maar één soort tomaat geschikt: mooie zongerijpte tomaten uit Italië of eigen achtertuin.
Wij halen ze op de markt bij een vast kraam. Dan wwet je zeker dat je iets lekkers koopt. Een insalata caprese vraagt om sappige tomaten vol smaak.
Ook deze salade van chorizo en tomaat heeft zoete, rijpe tomaten nodig om het vette, pikante van de chorizo aan te kunnen.
Bereiding
Meng de tomaten, rode ui, tijmblaadjes, sherryazijn en olijfolie in een schaal. Breng op smaak met wat zout en peper. Laat de smaken even op elkaar in werken, terwijl je verder gaat met het bakken van de chorizo.

Bak de chorizoplakjes aan beide kanten bruin in een droge, hete koekenpan. Voeg de chorizo met olie toe aan de tomatensalade en serveer.

Eet smakelijk!

Tomaten, olijven en basilicumsalade

Ingrediënten
• 1 grote handvol zwarte olijven (Taggiasche olijf uit Ligurië is toch het lekkerste)
• 125 gr cherrytomaatjes
• 1-2 bollen mozzarella (wel echte nemen, dat is echt veel lekkerder)

Dressing
• 25 blaadjes basilicum
• 4 el volle olijfolie, bijv. Calabrië of Alentejo
• 1 teen geperste knoflook

Menugang: Bijgerechten
Type gerecht: Vegetarisch
Aantal personen: 4
Bereidingstijd: 15 minuten

Bereiding
Veel simpeler kan een salade niet worden. Maar lekker is het wel! Vooral als fris bijgerecht bij de BBQ
Bereiding
Snijd de olijven en tomaten in tweeën. Snijd de mozzarella in stukjes.
Doe alles in een kom. Maak de dressing door de basilicum, olijfolie en knoflook goed te mengen. Meng de dressing met de salade.
Laat enkele basilicumblaadjes over voor de garnering. Scheur de blaadjes en strooi ze over de salade.
Breng op smaak met wat zwarte peper.

Eet smakelijk!

Tomatensalsa

Benodigdheden
• Zomers schaaltje

Ingrediënten
• 450 gram tomaten
• 1 groene peper
• 1 limoen
• handvol verse koriander
• 1 rode ui
• Lekkere scheut olijfolie, bijvoorbeeld Lammari

Menugang: Bijgerechten
Type gerecht: Vegetarisch
Aantal personen: 4
Bereidingstijd: 15 minuten

Omschrijving
Deze salsa is heerlijk en fris. Je kunt hem bij verschillende maaltijden gebruiken, bijvoorbeeld als vulling in wraps maar ook als salade bij een barbecue.

Het maken van de tomatensalsa kun je het beste een paar uur van tevoren doen, zodat de smaken goed in kunnen trekken. Wij hebben Tasty Tom tomaten gebruikt, maar je kunt ook andere soorten proberen. Voor deze salsa hebben wij bij de tomaten de zaadjes erin gelaten. Je krijgt dan een wat nattere salsa, maar dat vonden wij geen probleem, anders kun je de tomaten ontzaden.

Eet smakelijk!

Bereiding
Maak de salsa minstens een uur van tevoren. Was de tomaten en snij in blokjes. Pel de rode ui en snij fijn. Was de koriander en hak fijn. Haal de zaadjes uit de groene peper als je de salsa niet te pittig wil en snij fijn.
Meng de tomaten, rode ui, koriander en de groene peper in een kom. Halveer de limoen en pers het sap uit. Voeg het sap toe aan de salsa en roer door elkaar. Olijfolie naar behoefte toevoegen. Dek de salsa af met folie en bewaar in de koelkast.

Eet smakelijk!

Tonijnmayonaise

Ingrediënten
• 1 teentje knoflook
• 100 g gare tonijn(blik)
• ca 2 el citroensap
• peterselie
• 1 ei of 2 eidooiers
• 1.5 tl dijonmosterd
• 225cc olijfolie
• 115 cc zonnebloemolie
• Zout en verse zwarte peper

Menugang: Sauzen en tapenades
Type gerecht: Vegetarisch
Aantal personen: 4
Bereidingstijd: 30 minuten

Bereiding
Doe de knoflook, tonijn, 1 el citroensap, peterselie, ei en mosterd in een blender. Pureer kort tot gladde pasta, voeg eerst de olijfolie en dan de zonnebloemolie toe met draaiende motor tot een homogene dikke saus. maak op smaak met Z&P en citroensap.

Naast Kalfsfricandeau(Vitello Tonnato) ook heerlijk bij salades van aardappelen, tomaten, rode paprika, courgettes, sla en zeebanket. Ook lekker bij gekookte eieren en avocado. Saus is aan te vullen met ansjovis en kappertjes voor wat meer pit.
Eet smakelijk!

Wraps met kip en tomaat

Benodigdheden
3 stuks kipfilet
4 wraps
120 ml olijfolie (Lammari van Olie bij Co)
1 ui
2 tenen knoflook
3 tomaten
Mespuntje sambal
4el olijfolie om te bakken (Betis van Olie bij Co)
75 gr rucola
4 el mayonaise
2 el crème fraîche
6 blaadjes basilicum
1 ei
1 el citroensap
Zout en peper

Bereiden
Verhit een sauspan en giet hierin een scheutje (bakolijfolie) olijfolie. snij de ui in halve ringen en snipper de knoflook. Fruit de ui en knoflook aan in de pan. Snij de tomaten in blokjes en voeg ook dit toe, laat het gehaal op halfhoog vuur rustig pruttelen.

Verhit een scheutje (bakolijfolie) olijfolie in een hapjespan. Kruid de kipfilet met zout en peper. Bak de kipfilets rondom bruin en et vervolgens op een laag vuur. Leg de deksel op de pan.

Voeg sambal toe aan de saus samen met 50 ml olijfolie. zet het vuur laag en laat het gehaal rustig koken zodat het vocht uit de tomaat verdampt.

Hak de rucola fijn en doe dit in een hoge staafmixerbak. Voeg hier de mayonaise, crème fraîche en basilicum an toe. Meng dit met de staafmixer tot een gladde mayonaise. Scheid een ei en voeg de dooier toe aan de mayonaise terwijl de staafmixer blijft mixen. Voeg vervolgens al gietend 50 ml olijfolie toe, samen met 1 eetlepel citroensap.

Haal de kipfilets uit de pan en giet het bakvocht van de kip in de saus met tomaten. Breng de tomatensaus aan de kook onder voortdurend roeren. Snij de kipfilet in dunne plakken. Verhit een koekenpan zonder olie of boter en verwarm hierin de wrap zodat hij flexibeler wordt. De wrap hoeft niet te bakken.

Serveren
Besmeer de wraps met de rucolamayonaise. Beleg ze met de kipfilet en rol ze op. Snij de wraps in plakjes en verdeel de tomatensaus over of naast de rolletjes.

Eet smakelijk!

Wijntip: wijn4weinig.nl

Yoghurtdressing

Benodigdheden
• jampotje

Ingrediënten
• 150 ml yoghurt
• 2 el tomaatazijn of ciderazijn
• 1 el verse munt, fijngehakt
• 1 el verse peterselie, fijngehakt
• versgemalen zwarte peper

Menugang: Vinaigrettes
Type gerecht: Vegetarisch
Aantal personen: 4
Bereidingstijd: 5 minuten

Omschrijving
Koel en fris

Bereiding
Gebruik voor de vinaigrettes (dressings op basis van olijfolie en azijn/citroensap) een leeg, schoon jampotje om de ingrediënten in te mengen.
Schud het potje goed om te zorgen dat de olie en azijn zich mengen.
Controleer tijdens het maken van de dressing altijd of de smaak in orde is.
De aangegeven hoeveelheden zijn richtlijnen. In de praktijk gaat het om het vinden van de juiste smaakbalans.

Stuur met de olijfolie de kracht van de vinaigrette, pak een zachte olijfolie als de azijn ook subtiel is en een peperige olijfolie als je van een kleine “bite” een liefhebber bent.

Eet smakelijk!

Zwarte Pasta met Zalm en Spinazie

Recept omschrijving
Zwarte tagliatelle met zalm en spinazie. Zwarte tagliatelle wordt gekleurd met de inkt van de inktvis. Dit klinkt behoorlijk luguber, maar dat is het niet. In Italie wordt dit heel erg veel gegeten. Hier in Nederland is het wat minder gangbaar.

Menugang: Hoofdgerecht
Type gerecht: Vis
Aantal personen: 4
Bereidingstijd: 15-20 minuten

Ingredienten
• 400 Gram zwarte tagliatelle
• 400 Gram verse zalm
• 500 Gram verse spinazie
• 200 Gram cherry tomaten
• 2 Theelepel tenen knoflook
• 150 Gram oesterzwammen
• 250 Mililiter slagroom
• 1 Gram glas witte wijn
• parmezaanse kaas
• peper en zout

Kook instructies:
Snij de oesterzwammen in repen, en bak ze in de pan met knoflook.
Roerbak dan de spinazie, en meng ondertussen de slagroom en de witte wijn. Doe dat bij de spinazie. en voeg de hele tomaten erbij.
Snij de zalm in grote stukken en verwarm deze mee. Schaaf de parmezaan met een kaasschaaf in lange repen. Pak het grootste bord wat je hebt, rangschik in het midden de tagliatelle en schep er de saus mooi op.
Parmezaan eroverheen leggen en royaal de pepermolen er overheen halen! Voor een nog snellere lekkere hap, pak dan een blik pink zalm.. Het vocht niet weggooien, kan in de saus!
Breng op smaak met peper en zout.

Eet smakelijk!

Pasta met avocado en zalm

Ingrediënten
• 200 gram pasta (bijvoorbeeld fussili)
• 1 avocado in blokjes gesneden
• 200 gram zalm in blokjes gesneden
• Crème fraiche (light) of kookroom op plantaardige basis
• 1/2 rood pepertje
• 1/2 uitje, fijngesneden
• 1/2 teentje knoflook, geperst
• Peper en zout naar smaak

Menugang: Hoofdgerechten – Eenpansgerechten
Type gerecht: Visgerecht
Aantal personen: 2
Bereidingstijd: 15 minuten

Omschrijving
Dit zeer simpele gerecht is naast lekker ook vol met gezonde ingrediënten. Zo bevat het de gezonde vette vis (zalm) avocado en olijfolie.

Bereiding
Kook de pasta zoals aangegeven op de verpakking. Bak het uitje en de knoflook op een laag vuurtje in een scheut olijfolie even aan. Zet het vuur op hoog, voeg de zalm toe, en bak dit even kort tot het van buiten gaar, en van binnen nog enigszins roze is. Zet nu het vuur weer lager. Voeg de Crème fraiche en het pepertje toe. Voeg ook zout en peper naar smaak toe.

Zet het vuur uit, en voeg de avocado toe. Voeg gelijk daarna de pasta toe en roer dit even om. Serveer gelijk, eventueel nog met een scheut lekkere olijfolie erover.

Mocht u het pepertje te pittig vinden kunt u dit ook weglaten. Voor nog meer smaak kunt u nog een scheutje citroensap en/of pijnboompitjes toevoegen.
De zalm kan ook vervangen worden door gerookte zalm.

Eet smakelijk!

Zalmsalade met mango en avocado

Benodigdheden
• geen

Ingrediënten
• 1 zak veldsla
• 1 rijpe mango
• 1 rijpe avocado
• 1 pakje gerookte zalm
• evt: pijnboompitjes
Voor de dressing:
• Mangoazijn
• Olijfolie bijv. onze Malaga (of een andere zachte olijfolie)

Menugang: Maaltijdsalades
Type gerecht: Visgerecht
Aantal personen: 2

Bereidingstijd: 15 minuten

Omschrijving
Deze heerlijke zomersalade met gerookte zalm, mango en avocado is naast lekker ook heel gezond! Het bevat de gezonde vetten van de vis, avocado en olijfolie met mango en salade – simpel maar verrukkelijk!

Bereiding
Schil de mango en avocado en snij deze in blokjes. Meng dit in een schaal door de veldsla (eventueel met pijnboompitjes). Maak een dressing van 1/3 mangoazijn en 2/3 olijfolie (even proeven en eventueel nog wat meer mangoazijn toevoegen). Meng deze ook door de salade.
Beleg de borden met plakken gerookte zalm. Leg de salade hierop.
Serveer met brood en olie om te dippen (liefst iets steviger, zoals onze olijfolie uit Toscane de Lammari).

Eet smakelijk!

Zomerse mango - kip salade

Benodigdheden
• saladeschaal

Ingrediënten
• 1 gerookte kipfilet (ongeveer 200 gram)
• 1 bolletje mozzarella
• 1/2 zakje veldsla
• 150 gram pasta (bijvoorbeeld fusilli)
• 1 rijpe mango
• handjevol pijnboompitjes
• Frambozenazijn
• milde olijfolie (Sicilië of Foggia)

Menugang: Maaltijdsalades
Type gerecht: Vleesgerecht
Aantal personen: 2
Bereidingstijd: 10 minuten

Omschrijving
Deze pasta salade met gerookte kip en mango is heerlijk fris.
Serveer hem met een stokbroodje, goede olijfolie (eventueel met dipper) en een glas koude rose voor het optimale zomergevoel.

Bereiding
Kook de pasta volgens de gebruiksaanwijzing.
Spoel af met koud water tot de pasta koud is.
Snijd de kip, mozzarella, en mango in stukjes en voeg toe.
Voeg de pijnboompitjes en de veldsla toe.
Voor de dressing:
meng 1/3 frambozenazijn, 2/3 olijfolie (Sicilie) en eventueel een klein scheutje honing door elkaar.
Voeg als laatste de dressing toe.

Eet smakelijk!